רופא תעסוקתי: כל מה שצריך לדעת

רופא תעסוקת

רבים מכירים את המונח רופא תעסוקתי, אך לא לכולם ברור מהו ההבדל בין רופא רגיל לרופא תעסוקתי, מתי פונים דווקא לרופא מסוג זה, מה הוא בדיוק בודק, באלו מצבים הוא יכול להשפיע וכדומה. מכאן שאם נפצעתם במקום העבודה, הופניתם לרופא תעסוקתי, או המליצו לכם לפנות לאחד, מוזמנים לקבל תמונת מצב משקפת בנושא.

רופא תעסוקתי – נעים להכיר!

כפי שהשם מלמד, רופא תעסוקתי מתמחה בכול מה שנוגע לעובדים, כולל הערכת כושר העבודה של העובד (כושר עבודה נוכחי ועתידי). עם זאת, לא בכך מתבטא הייחודיות של רופא תעסוקתי, וזאת כי בין היתר רופא תעסוקתי גם בקיא במגוון מונחים חברתיים, מונחים משפטיים ובהערכת סיכונים סביבתיים. מכאן שרופא תעסוקתי הוא אותו איש המקצוע שיסייע בתביעה מול הרשויות, ועל כן טוב לדעת שניתן לפנות אליו באופן פרטי, אך גם דרך עורך דין וחברת הביטוח. כמו כן, אין לטעות שרופא תעסוקתי משרת רק את הצד של העובד, אלא גם את הצד של בית העסק, ואכן רופאים תעסוקתיים מועסקים מכמה כיוונים. מטעם מכונים פרטיים, מוסדות ציבור, מקומות עבודה, וכן, גם דרך קופות החולים.

3 תפקידים – מניעה אבחון ותביעה

ציינו שרופא תעסוקתי בקיא בהערכת כושר העבודה, ופה אנו מבקשים להרחיב. רופא תעסוקתי מסייע למנוע, לאבחן ולתבוע אובדן כושר עבודה ואף בתוקף סמכותו להעניק מגוון הקלות, מבלי שתנאי השכר יושפעו. מבחינת מניעה, הוא מבצע מגוון בדיקות תקופתיות, מתוך מטרה שכושר העבודה לא ייפגע. בדיקות אלו בין היתר כוללות חשיפה לחומרים מסוכנים, בחינת תנאי עבודה, בחינת קריטריונים אישיים וכדומה. במקביל, אם עובד נפגע ובשל כך מחליט להגיש תביעה בגין אובדן כושר עבודה, רופא תעסוקתי שוב נכנס למשוואה, הפעם מתוך מטרה לסייע בהשגת מרב הפיצויים האפשריים ועל מנת להגיש חוות דעת קבילה בעת דיון משפטי. פה נציין שאם אכן אירעה פגיעה בשל אופי העבודה, מומלץ לפנות בהקדם הניתן למרפאה תעסוקתית מטעם קופת החולים, וזאת כדי לקבל אבחון מסודר ומתועד.

אלו המקרים שבהם מוטב לפנות לרופא תעסוקתי

הכירו את התרחישים הבאים שמצריכים פנייה לרופא תעסוקתי:

תנאי לקבלת עבודה

לעיתים נדרשים מטעם מקום העבודה לעבור בדיקה אצל רופא תעסוקתי.

בדיקות שגרתיות

אם אופי העבודה כרוך בחשיפה לגורמי סיכון, יש ליישר קו עם תקנות הבטיחות מטעם מקום העבודה ולגשת לבדיקת רופא תעסוקתי.

שירותי ייעוץ עבור המעסיקים

אם אתם בית עסק שמעסיק עובדים, ייתכן שמעורבות של רופא תעסוקתי תסייע להטיב את תנאי העבודה מבחינת בטיחות ובריאות.

הפניה מטעם מקום העבודה

כאשר גורם מטעם העבודה מפנה לעבור בדיקה. זה יכול להיות המעסיק, ועד העובדים, מפקח עבודה וכדומה.

אובדן/פגיעה בכושר העבודה

במקרה של אובדן או פגיעה בכושר העבודה, יש לפנות לרופא תעסוקתי, וזאת מתוך מטרה להשיג אישור מחלה עבור תקופה ממושכת. כמו כן, רופא תעסוקתי יכול להעניק המלצה שנוגעת לאחוזי נכות (עבור ביטוח לאומי), לקבוע האם חלה החמרה במצב, לקבוע האם ניתן להגדיל את אחוזי הנכות מול ביטוח לאומי, לקבוע איסור עבודה (זמני/קבוע), להוביל להשגת פיצויי פיטורין, לקבוע שהעובד יכול להמשיך לעבוד, אך בהיקף משרה מצומצם וכדומה.

פיטורים

אם עובד מבקש להתפטר בגין מצבו הבריאותי, הוא זקוק לדעתו המקצועית של רופא תעסוקתי.

השפעה משפטית מכרעת

לסיכום נציין שמעבר לעובדה שרופא תעסוקתי הוא רופא, לאבחון שלו יש השפעה משפטית מכרעת. חוות הדעת שלו עשויה להכריע באופן גורף בעת תביעת המוסד לביטוח לאומי, בעת תביעת חברת הביטוח ובעת תביעת מקום העבודה.

נגישות