זכויות יוצרים באינטרנט

כשאנחנו כותבים מאמרים לאתר שלנו או מפרסמים פוסטים וסרטונים ברשתות החברתיות, אנחנו זקוקים לכל מיני עזרים על מנת להעביר את התוכן בצורה מעניינת כמו תמונות, קטעי וידאו, אפקטים או שירים. היצירות הללו הן למעשה "קניין רוחני" והן מוגנות בחוק זכויות היוצרים, אם נשתמש בהן ללא רשותו של היוצר, אנחנו עלולים לספוג תביעה.

זכויות יוצרים באינטרנט

מהו חוק זכויות יוצרים?

חוק זה מעניק הגנה משפטית ליוצרים ואמנים על יצירותיהם, כך שאחרים לא יוכלו להעתיק או להשתמש בהן ללא היתר. חוק זכויות היוצרים מגן על היצירה במהלך כל חייו של היוצר ועד 90 שנה לאחר מותו. ברחבי האינטרנט מצויות יצירות רבות, השימוש ביצירות הללו ללא אישור באתרים, סרטונים ופרסומים שאינם תחת שם היוצר הוא לא חוקי, גם אם נתתם קרדיט.

אם היה וקיבלתם תביעת זכויות יוצרים, דעו שראשית בוחן בית המשפט האם בעיניו אכן בוצעה עבירה ויערוך השוואה בין שתי היצירות. אם יימצא ששתי היצירות זהות או שיש ביניהן דמיון, הנתבע יאלץ להוכיח שלא ביצע עבירה וכי זכויות היוצרים שייכות לו.

זכויות יוצרים באינטרנט

אז מה עושים?

יש דרכים חוקיות להעשיר את התוכן בסרטונים, שירים ותמונות ולהעניק לגולש חוויית גלישה איכותית. אל תסתכנו בלקחת תמונה שראיתם בגוגל, כי סביר להניח שתמונה זו מוגנת בחוק זכויות היוצרים. אז מה בכל זאת אפשר לעשות?

ברשת קיימים אתרי תמונות חינמיים לשימוש חופשי, קחו בחשבון שבחלק מהאתרים יהיו תנאים מסוימים עבור השימוש החופשי בתמונות כמו למשל מתן קרדיט ליוצר או לאתר. מעבר לזה, קיימים אתרים שמהם ניתן לרכוש תמונות בסגנונות שונים, כך שמרגע ששילמתם עבור התמונה, אתם יכולים להשתמש בה.

מעבר לכך, תוכלו לצלם את התמונות לגמרי בעצמכם. נכון שזה פתרון שמצריך מכם קצת יותר עבודה ומצלמה איכותית, אבל היתרון בפתרון הזה הוא שאתם למעשה יוצרים תוכן אותנטי ויצירה מקורית וייחודית לאתר שלכם. אם אתם עובדים על אתר שעוסק בשיפוצים למשל, תוכלו לצלם תמונות אמתיות של שלבי השיפוץ ולהימנע משימוש בתמונות הקיימות ברחבי הרשת. כך תציגו חומר מקורי ולא תפרו את חוק זכויות היוצרים.

גם למוסיקה, קטעי סאונד, אפקטים קוליים וסרטונים יש פתרונות. לרשתות החברתיות יוטיוב ופייסבוק יש מאגר שירים וקטעי מוסיקה המיועדים עבור משתמשי הפלטפורמה, כל זאת בתנאי שתשתמשו בקטע המוסיקה רק בתוך הפלטפורמה עצמה. מעבר לזה, תוכלו למצוא אתרים המציעים מוסיקה וקטעי סאונד לשימוש חופשי (בחלקם ידרשו מכם לתת קרדיט). כמו כן, ניתן לבקש מהיוצר עצמו אישור בכתב להשתמש ביצירה שלו. תוכלו לבקש מעורך דין שינסח עבורכם הסכם לשימוש בקניין רוחני, עליו תוכלו להחתים את היוצר.

מומלץ לתכנן מראש את עבודת השיווק על האתר או העמוד העסקי על ידי יצירת לוח גאנט שנתי. כך תוכלו לתכנן את התכנים שלכם מראש ולרכוש את התמונות, המוסיקה והסרטונים בצורה מרוכזת.

כשאתם מזינים תכנים באתר או מעלים פוסטים לרשתות החברתיות, הקפידו להשתמש רק ביצירות המותרות לשימוש. חפשו אתרים המציעים תמונות, קטעי קול וכו' לשימוש חופשי ובדקו מהן ההגבלות החלות על השימוש ביצירה ואם השימוש מותנה במתן קרדיט. כמובן שגם תוכלו לרכוש תמונות מאתרים ייעודיים ולהשתמש בהם. שמרו על חוק זכויות היוצרים, אף אחד לא רוצה לקבל תביעה על שימוש ביצירה מסוימת, גם אם השימוש נעשה בתום לב.

 

נגישות