האם מותר לפטר עובד בזמן חופשת מחלה?

המחשבה על יום חופש מעוררת בעובדים רבים אי נוחות. איך מודיעים למעביד ששוב נדרשים לקחת יום חופש, וזאת אחרי ששהיתם בבידוד, אחרי שהיו חגים ואחרי שלקחתם כמה ימי חופש? עם זאת, כאשר חולים יש להישאר בבית ולא רק עבור עצמכם, אלא גם כדי להימנע מלהדביק עובדים נוספים. מכאן שאם חוששים לקחת יום מחלה בשל הסיכוי שהמעסיק יפטר, טוב לדעת שזה לא יכול לקרות. כיצד אם כן נכון להתנהל כאשר מבקשים לנצל יום מחלה וכיצד מתמודדים עם מעסיק שמפטר בניגוד לחוק? הכירו את סעיפי החוק!

כל שעליכם לעשות – קביעת תור בדרך הקלה

בהתאם לדרישות החוק, על מנת להוציא חופשת מחלה, חשוב לפנות לרופא משפחה, או לכל רופא אחר שקשור לסיטואציה הרפואית. בנקודה זו חשוב לפעול במידי ובנקודה זו חשוב להבין שכיום קביעת תור היא משימה פשוטה ביותר. אין צורך להגיע למרפאה ואף אין צורך לחכות דקות ארוכות על הקו. באמצעות גלישה קצרה לאתר "דקותורים" זוכים לסגור את הפינה בצורה מהירה. מכאן שאם מבקשים לפנות לרופא משפחה לצורך הוצאת אישור מחלה, רק צריך להבין איזה יעד מעדיפים ואיזה סוג של רופא רצוי. מנקודה זו תקבלו מבחר נרחב של תורים זמינים.

החוק בצד של החולים!

אז מה אומר בדיוק החוק? ובכן החוק אינו מאפשר לפטר עובד שנמצא בחופשת מחלה ואף החוק אינו מאפשר לפטר עובדים בתקופה שבה זכאים לקבל דמי מחלה. כמו כן, המעסיק אינו יכול להחליט שעובד יגיע לעבודה אם מגיעים לו ימי מחלה, ואף אין זה חוקי שמנהל יתנה את אישור ימי המחלה בתנאי כזה או אחר. עוד ראוי לדעת שגם אם אין מדובר בהיעדרות בגין מחלה, אלא בהיעדרות בגין בידוד (כולל בידוד בשל ילד שמצוי בבידוד), הרי שעדיין אותם החוקים תקפים, משמע גם עובד ששוהה בבידוד בשל נגיף הקורונה לא ניתן לפטר.

מתי כן ניתן לפטר עובד שמצוי בחופשת מחלה?

במקרים מאוד מסוימים כן ניתן לפטר עובד שנמצא בחופשת מחלה. מקרה זה מתאפשר רק אם אחד משלושת המקרים הבאים רלוונטי: אם מקום העבודה חדל לעבוד באופן רצוף וקבוע, אם המעסיק הכריז על פשיטת רגל, או אם בטרם העובד יצא לחופשת מחלה, יצאה "הודעה מוקדמת לפיטורים" (כנדרש בחוק). מה שכן מעסיק יכול לעשות בתקופת "חופשת מחלה", זה אך ורק להודיע על הכוונה לפטר, ובו זמנית לזמן (לא על חשבון תקופת המחלה) "לשימוע לפני פיטורים".

האם מותר לפטר עובד בזמן חופשת מחלה?

מהו הדין אם נגמרו ימי המחלה?

חשוב לדעת שגם אם נגמרו ימי המחלה הצבורים, אך עדיין נאלצים להיעדר בשל מצב רפואי, אין זה נכון לפטר את העובד ישר עם תום ניצול ימי המחלה. מצב שכזה עשוי להתפרש כחוסר תום לב. כלומר מאוד תלוי מהי הסיטואציה וכיצד מתנהלים, אחרת חשופים לדרישת פיצויים. כמו כן, גם פיטורים של עובד שמצוי בבית בשל תאונת עבודה, עשוי להתפרש כחוסר תום לב, במיוחד אם לא נערך בירור לעומק האם אותו עובד יכול לחזור למלא כראוי את תפקידו.

המעסיק פיטר שלא כצדק – מה עושים?

בהנחה והתרחשו פיטורים שלא כדין, טוב לדעת שניתן להגיש תביעה בבית הדין האזורי לעבודה, בהתאם לאזור השיפוט שמשויך למקום העבודה. את התביעה ניתן להגיש לצד גיבוי של עו"ד, אך גם ניתן באופן עצמאי. בכול מקרה יש להכין כתב תביעה ב3 עותקים (2 למזכירות ו1 לנתבע), וניתן להיעזר בייעוץ ייעודי מוכוון סיטואציה, וזאת באמצעות מרכז מידע טלפוני (077-2703333 ), או באמצעות פנייה למזכירות בית הדין לעבודה. בהצלחה!

נגישות